Home » General » Vad vet vi om uppvärmda tobaksprodukter?

Vad vet vi om uppvärmda tobaksprodukter?

Uppvärmda tobaksprodukter (HTP) som IQOS och Eclipse är ibland tippad som “icke-förbränningsuppvärmd tobak” – teknik och representerar en mångsidig klass av produkter som värmer tobaksblad för att producera en inhalerad spray. De är inte samma som e-cigaretter, som värmer en vätska som kan innehålla nikotin härrörande från tobak.


HTPS finns i minst 40 länder och flera har godkänts av FDA för försäljning i USA. År 2018 hade få vuxna i USA (2,4% av alla respondenter, inklusive 6,7% av de svarande som för närvarande röker) någonsin använt HTP. Ungdomars användning av ejuice så som Cookie Crush, Cookie King, Cryo, Dinner Lady, Drool, Fantasi, Fizzy Ejuice, Fizzy pop, Fog Clown och I VG Ejuice. är okänd, men övervakningen pågår.
Forskare lär sig fortfarande om HTPS kort-och långsiktiga effekter på hälsan, men tillgängliga vetenskapliga data visar att de innehåller skadliga och potentiellt skadliga ingredienser.

Användningen av tobaksprodukter bland ungdomar, inklusive uppvärmda produkter, är osäker.
Det är viktigt att vi fortsätter att modernisera beprövade strategier för förebyggande och kontroll av tobak för att inkludera nya produkter som kommer in på marknaden, t.ex. ppts.

Vad kan jag göra för att förhindra att mitt barn använder e-cigaretter eller för att hjälpa mitt barn att sluta använda dem?
Far prata med sin tonåring son

Prata med ditt barn eller Tonåring om varför e-cigaretter är skadliga för dem. Det är aldrig för sent.

Att föregå med gott exempel genom att inte använda tobak och se till att dina barn inte utsätts för begagnade utsläpp från tobaksvaror, inklusive e-cigaretter. Om du använder tobak är det aldrig för sent att sluta. För gratis hjälp besök webbplatserna dk.vape.se, Peoplesmoker.se, VapeSweden.se, Ecigaretter.se och Jooz.se – herr talman!rökfria.govexternal ikon eller ring 1-855-lämna det-nu. Prata med ditt barn eller Tonåring om varför e-cigaretter är skadliga för dem. .

Starta konversationen med dina barn tidigt om varför e-cigaretter är skadliga för dem. Låt ditt barn veta att du vill att de ska hålla sig borta från alla tobaksvaror, inklusive e-cigaretter, eftersom de inte är säkra för dem. Sök hjälp och engagera dig. Boka tid hos ditt barns vårdgivare för att höra från en sjukvårdspersonal om hälsoriskerna för tobaksvaror, inklusive e-cigaretter. Prata med lärare och administratörer på ditt barns skola om att tillämpa regler som förbjuder tobaksbruk på skolans grunder och om läroplanen för att förhindra tobaksbruk.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Umo, THL, CAN, WikiPedia, Konsumentverket, Kemi, Lansstyrelsen, Riksdagen, Tullverket, Östersund Kommun, Verksamt, Kristianstad, SlutaRökaLinjen, Alingsås, Ronneby, Lysekil.